Info

Sävellyssopimus

Tilaaja ja säveltäjä allekirjoittavat sävellyssopimuksen, jossa sovitaan tilauksen yksityiskohdista. Sävellyssopimuksen malli

Ennakkomateriaali

Sävellyksen käyttötarkoitus, toivottu tunnelma, musiikin tarina, elokuvan, mainoksen tai pelin käsikirjoitukset, luonnokset ja kohtausnäytteet auttavat säveltäjää uppoutumaan teoksen maailmaan ja antavat sävellystyöhön virikkeitä. Ennakkomateriaalin määrässä ei kannata säästellä: jopa yksittäinen lyijykynäluonnos tai käsikirjoitushahmotelma saattaa sytyttää kipinän uuteen sävellykseen.

Sävellyksen tekeminen

Säveltäjä luonnostelee työtä ja asiakas saa kuullakseen eri versioita. Sävellyspakettien äänittämisessä käytetään oikeista soittimista mallinnettuja äänikirjastoja. Erikseen voidaan myös palkata muusikoita soittamaan (sovitaan aina erikseen).

Sävellyksen toimittaminen ja laskutus

Valmis sävellystiedosto tai nuotit toimitetaan tilaajalle sähköisesti. Sopivia toimitustapoja ovat esim.

 • CD/DVD-levyt
 • USB-muistitikku
 • sähköposti (nuotit ja pienemmät äänitiedostot)
 • siirtokovalevy
 • pilvipalvelu (Dropbox, OneDrive, Google Drive tmv.)
 • Lasku sävellyspalkkiosta lähetetään tilaajalle sähköisenä sähköpostitse tai paperisena postitse.

  Sävellyspalkkio, rojaltit ja tekijänoikeuskorvaukset

  Säveltäjän tulot koostuvat useimmiten kolmesta osasta, jotka ovat sävellyspalkkio, rojaltit sekä Teosto- ja Gramex -korvaukset.

  Sävellyspalkkio on kiinteä hinta, joka määräytyy sävellettävien kappaleiden pituuden ja koon mukaan (ks. sävellyshinnat). Mitä työläämpi kappale on, sitä hintavammaksi yksi valmis minuutti tulee. Palkkio laskutetaan yleensä työn toimituksen yhteydessä. Osa sävellyspalkkiosta voidaan maksaa myös ennakkoon.

  Rojaltit tulevat ajankohtaiseksi sävellyksiä sisältävässä teoksessa, jota esitetään tai myydään useassa kappaleessa. Näitä ovat esim. elokuvat, pelit tai kuunnelmat/äänikirjat. Tällä säveltäjä varmistaa itselleen osuutensa tuotteen myyntituloista (esim. 1-2 % / myyty artikkeli). Rojalteja aletaan yleensä maksaa break even -rajan ylityttyä, eli siinä vaiheessa, kun teos on tuottanut valmistuskustannuksensa takaisin tekijöilleen (mukaan lukien säveltäjän palkkion).

  Säveltäjä voi myös lisensoida entuudestaan säveltämäänsä materiaalia tilaajalle. Tällöin tilaaja maksaa kertakorvauksen musiikin kättöoikeudesta tietyksi ajaksi (esim. 1 vuodeksi). Lisensointitapauksessa rojalteihin pätevät samat ehdot kuin edellä.

  Teosto- ja Gramex -korvaukset ovat säveltäjän tuloa, jota hän saa teoksensa julkisesta esittämisestä (Teosto-korvaukset) tai sen soittamisesta radiossa tai televisiossa (Gramex-korvaukset). Tilaaja sitoutuu hoitamaan oman osuutensa esim. ilmoittamalla julkisesti esittämänsä kappaleet Teostolle. Tilaajaa neuvotaan tarvittaessa ilmoitusten tekemisessä.

  Teosto ja Gramex

  Teosto ja Gramex ovat tekijänoikeusjärjestöjä, jotka huolehtivat siitä, että musiikin tekijät saavat kappaleidensa esittämisestä asianmukaiset korvaukset. Molempien järjestöjen toimintaa säätelee Suomen laki. Järjestöillä on kuitenkin merkittävä ero.

  Teosto maksaa korvauksia musiikin julkisesta esittämisestä. Jos säveltäjä esimerkiksi säveltää kappaleen rockbändille julkisesti esitettäväksi, on bändi velvollinen tekemään Teostolle teosilmoituksen esittäessään kappaletta keikoillaan.

  Gramex maksaa korvauksia äänitteellä esiintyville muusikoille sekä äänitteen tuottajalle, kun kappaletta esitetään radiossa, televisiossa tai taustamusiikkina esim. ravintolassa. Näissä tapauksissa teosilmoituksen tekevät ohjelman tekijät, eli sävellyksen tilaajan ei tarvitse yleensä huolehtia asiasta. Gramex maksaa korvaukset äänitteellä esiintyville soittajille.

  Lisätietoa luvista ja lomakkeista:
  www.teosto.fi
  www.gramex.fi

  Tekijänoikeudet

  Kappaleiden tekijänoikeudet säilyvät säveltäjällä, joka ilmoittaa kaikki kappaleet Teostoon. Tekijänoikeuksia ei luovuteta tai myydä tilaajalle.

  Tilauksen peruminen

  Mikäli tilaaja peruu toimeksiannon (esim. sävellystä vaativan projektin lakkauttaminen), säveltäjä veloittaa palkkion senhetkisestä työstään. Säveltäjä voi käyttää tekemäänsä materiaalia tai teemoja toisissa projekteissa, ellei asiasta ole tehty erikseen merkintää sopimukseen.